【求婚大作戰】香港8間特色浪漫求婚餐廳 女友實Say YES

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

相信唔少男士們喺求婚嗰日都會揀一間華麗典雅嘅餐廳食個晚飯,一來令成功嘅機會大大增加,事半功倍,二來,這般浪漫嘅醉人美景同頂級嘅美酒佳餚相伴下,呢個大日子必定係畢生難忘,所以 LOVEWEDPIN 摯愛婚享 小編今次就介紹8間有浪漫情調氣氛嘅餐廳俾各位男士們參考下。

Dear Lilly

位於國際金融中心頂樓嘅Dear Lilly,裝修華麗、充滿歐陸風格、被花束包圍的西式酒吧餐廳。位於中環IFC平台花園,有落地玻璃可近望中環海濱,而afternoon tea set甚具人氣,心型獨立屋坐位更是搶手的打卡位,極具氣派,置身其中完全好似走進歐式風情。餐廳左右兩旁各有心型沙發包廂,設計靈感來自心形復古珠寶首飾盒,幻想你和另一半坐在這高貴嘅包廂裡進行求婚,拍起照來多浪漫!

Dear Lilly仲係一間圍繞著愛情而打造嘅餐廳,天花板掛滿薰衣草同洋甘菊,四周亦有唔少擺咗花嘅復古香水樽,令大家被花香包圍。最浪漫嘅係,佢以二戰時期嘅情書為藍本,無論雲石地板上,酒吧天花懸掛嘅紙條同Menu上,都刻有很多情書中嘅愛情金句,配埋復古銀飾同古董裝飾,可讓你和伴侶慢慢細味。

電話:27716060
地址:中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號

The Grand Buffet 自助山

全港唯一擁有醉人景色的360度旋轉式自助餐廳,坐落於香港地標合和中心62樓,大廚在開放式廚房內新鮮現煮,食物選擇多。餐廳旋轉一圈大約需要個多小時,景緻一流,可以一邊品嚐美酒佳餚,一邊欣賞醉人靚景。

食物方面,包羅萬有的國際特色美食,從新鮮活蝦到各種時令冷盤海鮮,明火燒烤,天婦羅到鐵板燒和印度咖喱,應有盡有。而餐廳嘅裝潢以時尚金色線條主導,高雅時尚,試想像下在咁特別嘅360度香港夜景下求婚,女生必定很難忘!

電話:25060888 / 25060666
地址:灣仔皇后大道東183號合和中心62樓

Felix

位於香港半島酒店28樓嘅Felix, 是國際知名的法籍設計師 Philippe Starck 的傑作,其設計概念別樹一幟。餐廳除彙集新派歐陸美食,坐擁香港壯觀天際線和迷人維港景色,還有前衛嘅室內設計。單講室內室外嘅環境都已經無得輸,再講一下食物,大廚高浩康擁有國際級餐飲經驗,曾效力海外多家米芝蓮星級食府並屢獲殊榮,聽落都知道架勢。而且呢到嘅cocktail更加係出類拔萃,調酒師畢米高調製精美特飲最為巧手,每次都為客人炮製到最貼心嘅雞尾酒。假如你想用精緻嘅餐點寵愛你嘅另一半,Felix一定係求婚嘅完美之選。  

電話:226966778
地址:尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店28樓

Ànu retrouvez-vous

來自東京著名嘅日法料理餐館à nu retrouvez-vous,集合日式懷石料理及傳統法國菜嘅精髓,以創新手法和極致美感炮製獨一無二嘅日本法式料理,並已連續 6 年獲得米芝蓮一星嘅榮譽。創辦人兼廚藝總監下野昌平以日本直送嘅食材,參考懷石擺盤,做出日式風格嘅法國菜。餐廳還夥拍同在日本網絡上爆紅嘅話題,由庄司夏子主理嘅手工法式甜點店 été,佢嘅甜品出名精美到好似一份禮物咁,以新鮮水果切成花瓣狀,再放到蛋糕上,如寶石美麗嘅精緻蛋糕盒,靚到真係吾捨得食。二人聯手,雙劍合璧,為你倆奉上最優質及賞心悅目嘅餐飲體驗。 

餐廳坐落海港城延伸位置,臨海向西,可飽覽 270 度兩岸維港醉人景色。餐廳以過千萬裝修,典雅細緻,咁嘅環境底下,你一定會從你的求婚得到一句「我願意」!

電話:27706222
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE 402號舖

Tosca

呢間意大利餐廳嘅名字源自普契尼,世界聞名的歌劇Tosca,第二幕中的詠嘆調「為了藝術,為了愛情!」及第三幕中「今夜星光燦爛」為世人所熟悉。餐廳整體呈現出來的氛圍及極像藝術品的餐飲,也符合了歌劇的主調,喺呢到用餐,是多麼浪漫的事。
走進挑高的餐廳,視野極其開揚廣闊,餐廳天花板很高,設有開放式廚房,主打義大利南部特色美食。在享用晚飯之前,酒店會先介紹一下來自西西里嘅總監兼主廚Angelo Agliano,氣派十足,接著義大利南部充滿浪漫拉丁風情的特色,完全地呈現在他的菜餚上。當你一邊品嘗著搭配魚子醬的地中海薄片紅蝦時,也彷彿感受在西西里島上嘅詩情畫意,蔚藍的海岸,迎著海風,享受每一道佳餚。若然再喺呢個異國風情嘅環境下進行求婚大計,相信一定可以抱得美人歸!

還有件事想補充一下,就係如果你地提前預約,餐廳嘅餐牌上會有你倆的名字,非常貼心唷!

電話:22632270
地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓

Tycoon Tan

位處中環威靈頓街的大官廳及摩登吧,大官廳及摩登吧透過美酒佳餚、藝術和設計讓賓客感受香港的獨特歷史與傳統。如果你倆都鍾情中式佳餚,相信大官廳是你最佳的求婚地點!佔地三層,擁有洋溢時尚中式設計的優雅裝潢,瀰漫著濃厚的藝術氣息。每層各有主題,各具特色。地下是充滿格調的摩登酒吧,甫進大門,右列是酒吧台和酒櫃,左列則是百子櫃裝飾,中西合璧,相映成趣。一樓是富有中國前衛藝術的風格,登上木樓梯,穿越璀璨的節日掛飾,各處亦以當代中國藝術品裝飾來點綴,環境簡潔恬靜,微暗柔和嘅黃色燈光,感覺好舒服。二樓則是揉合中法典雅歐陸色彩的餐廳環境,可讓你們在醉人燭光下品嚐正宗而時尚的中式佳餚。他們更提供特別的甜品,當中最有名的是「金龍吐珠」,倘大的發光龍珠可讓她眼前一亮,讓她感到你寵她如珠如寶,享受一個浪漫難忘的求婚。

電話:31253228
地址:中環威靈頓街74號明發大廈地下至2樓

Caprice

完美嘅求婚計畫又豈能離得開一頓精緻味美嘅法國菜呢?Caprice是位於四季酒店六樓,餐室裝潢古典優雅而不失格調,天花掛著一串串迷人嘅水晶燈,非常浪漫,再加上迷人海景及貼心專業嘅服務,在這裏用餐實是非凡享受。大廚以正宗法式煮法烹飪菜餚,適合配搭入口法國紅酒。餐廳內環境高雅舒適,客人更可觀賞維港景色。先到酒吧飲杯雞尾酒,再享用各式以高級食材輔以精湛烹調技巧所作的法國菜式,每一道都將味道發揮到極致,讓你倆在這個特別的時刻留下深刻的回憶!


Caprice現時是米芝蓮二星餐廳,行政大廚Guillaume Galliot來自法國,曾經在法國,摩納哥,新加坡,加勒比海和北京等地工作,廚藝非凡,在他的努力下為餐廳摘下米記兩星。另外餐廳經理Stephane Rabot同樣來自法國,醒目有禮,而首席侍酒師Victor Petiot及助理經理Dino服務周到,是個令食客感到賓至如歸嘅餐廳,細心全面嘅服務,為你締造精彩難忘嘅完美求婚!

電話:31968860 / 31968888
地址:中環金融街8號香港四季酒店6樓

Ambrosia Oyster Bar & Grill

Ambrosia 提供新鮮進口生蠔及鮮嫩味美的歐陸菜式而馳名。如果鍾意食蠔嘅朋友,Ambrosia相信係不二之選。主打生蠔的歐陸菜西餐,品嚐多款罕有的歐洲生蠔,這裡更提供十多款不同國家,不同產地嘅生蠔選擇,例如:南北半球包括法國、澳洲、美國及日本等地的新鮮生蠔。同樣新鮮,如非當造,不會供應。看見他們對食物的執着,我相信你倆一定會食得一餐最完美的蠔宴,有時候更有機會見識到蠔莊掌舵人Boutrais家族父子示範精湛嘅開蠔技術,真係令一班食客們大飽眼福。

其實Ambrosia之美不止於蠔,還在於她的無敵環境,以維港景色伴酒,以優美琴聲伴蠔,才是最浪漫的一晚。再講一下Ambrosia這個字其實在希臘文中解作「神的食物」。除了優質生蠔,呢到嘅西餐菜式都係非常好食。這裡亦有駐場鋼琴師,整晚大部份時間都在為人客彈奏,美食美景加上悠揚琴聲,絕非播放唱片能比。若是求婚等慶祝活動,也可特別要求點歌一曲,讓你心愛嘅另一半,陶醉於優美琴聲之下,令你嘅最愛感到佢係呢一刻係世界上最幸福嘅女人,喺咁嘅情況下,你拿出戒指,相信結局都唔洗我多講啦!

電話:23686901 / 23686902
地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場28樓2802號舖

相關文章

Whatsapp Group

B2B 新娘子 結婚準備 會員婚享專區 (只限 新娘子 )

專為新娘子而設的 WhatsApp 群組,如果你係準新人,可以一齊入Group傾!

今日飾金價

景福珠寶

$20,260
另加2%佣金
更新日期:2020-10-23
更新時間:22:00

周生生

$20,670
不設佣金
更新日期:2020-10-23
更新時間:19:00

新娘子 Bride

最新 Hair Style 分享

睇啱就Cap 低張相啦!

商戶名單

想搵結婚資訊?全港最新一站式新婚、婚禮資訊平台。專為準新人而設,為新人提供一站式求婚、結婚資訊及服務,包括求婚創意、Pre-Wedding、婚宴場地、中西式結婚禮儀、婚禮習俗、新婚化妝、婚紗晚裝、婚禮攝錄、婚禮喜帖、回禮小禮物等資訊及商戶介紹,讓新人輕鬆籌備婚禮。

影Preweddping 唔知擺咩 Pose 好?

過千張 pre-weddping pose 參考,有啱就Cap低啦!