【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (四)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

結婚,是一件認真的事。求婚,更加是很多女生都極重視的過程,所以為求萬無一失,學識揀求婚戒指非常重要,前三篇文章已經詳細分析咗GIA證書重要性 、 鑽石成色(Color)、鑽石車工 (Cut) 部分以及購買鑽石小貼士。大部份人睇鑽石,最著重就是粒鑽石有多大粒,女生們收到粒鑽石越大,就會越高興,覺得您重視佢,捨得花錢喺佢身上。 LOVEWEDPIN 小編 將會喺今篇文章討論克拉 (Carat)。成日都聽人講鑽石幾多卡,其實卡數就係克拉,係重量嘅單位。1克拉等於0.2克,而次級單位係份。 1克拉等於100份。 例如:80份鑽石,其實就係0.8克拉。鑽石嘅克拉同價格有密切關係,克拉越大嘅鑽石越罕見,因此鑽石價格隨著克拉重量以幾何級數增加。再三提醒,克拉是指鑽石重量,亦非鑽石大小。哩一個重點非常之咁重要,想得到視角效果,必然要知嘅一個購買鑽石嘅技巧。以下即為大家解拆:

不同形狀不同克拉的直徑大小

不同形狀不同克拉的直徑大小

相同卡數鑽石,但不同切工會影響鑽石台面直徑


鑽石選購技巧

以上嘅表當中,睇到圓形鑽石1卡直徑係6.4mm,但唔係每粒鑽石嘅直徑(台面)都係咁完美,總會有一點偏差,在乎之前講過嘅工匠對鑽石車工技巧。例如上圖中間嘅鑽石,由於亭部切得太深,亭部所用嘅鑽石固然較多,所以如果同樣係一粒一卡嘅鑽石,變相直徑就會較短了,代表台面只有6.2mm,從頂部望落去,尤其係鑲嵌後,會感覺鑽石細小一點。而右邊嘅鑽石,亭部切得淺,又要有一卡 嘅重量,咁鑽石嘅直徑,就會較大。同樣道理,尤其係鑲嵌後,會感覺鑽石比相同卡數嘅鑽石大一點。事實上,即使係3EX嘅切工級別,台面大小仍會有分別。喺GIA證書,其中一行就係顯示 Measurements 鑽石尺寸:直徑(最小-最高) X 高度。講到哩度,大家應該好聰明,下次到珠寶店睇鑽石嘅時候,不妨留意一下台面直徑,去選擇一粒「最大粒」嘅鑽石,令到視覺效果更佳。數字不會騙人的,睇睇GIA證書就會一清二楚。同樣係一卡嘅鑽石,就有機會相差0.2-0.3mm,相比之下,即時睇到分別。

另外,亦要留意鑽石最薄嘅位置-腰部,俗稱腰帶(girdle)。腰帶很重要因需要夠寬,足以抬起戒指的爪。但過厚的腰帶是不理想的,因為它會佔有鑽石的部分重量,使它看起來非常笨重。腰帶的寬度略薄略厚(very thin to slightly thick)是最好的。

希望大家睇完哩篇分享之後,對揀一粒完美鑽石會有幫助。

相關文章:

【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (一)

【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (二)

【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (三)

【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (四)

【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (五)

【鑽石懶人包】點揀求婚戒指?買鑽戒注意事項,GIA證書、4C知識,揀最高CP值鑽石全攻略 (六)

相關文章

Whatsapp Group

B2B 新娘子 結婚準備 會員婚享專區 (只限 新娘子 )

專為新娘子而設的 WhatsApp 群組,如果你係準新人,可以一齊入Group傾!

今日飾金價

景福珠寶

$20,260
另加2%佣金
更新日期:2020-10-23
更新時間:22:00

周生生

$20,670
不設佣金
更新日期:2020-10-23
更新時間:19:00

新娘子 Bride

最新 Hair Style 分享

睇啱就Cap 低張相啦!

商戶名單

想搵結婚資訊?全港最新一站式新婚、婚禮資訊平台。專為準新人而設,為新人提供一站式求婚、結婚資訊及服務,包括求婚創意、Pre-Wedding、婚宴場地、中西式結婚禮儀、婚禮習俗、新婚化妝、婚紗晚裝、婚禮攝錄、婚禮喜帖、回禮小禮物等資訊及商戶介紹,讓新人輕鬆籌備婚禮。

影Preweddping 唔知擺咩 Pose 好?

過千張 pre-weddping pose 參考,有啱就Cap低啦!