【求婚大作戰】3大求婚地點推介,打造難忘回憶

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

個個男生都可能識得準備求婚四寶「戒、花、指、由」,但其實仲有一樣嘢係好重要,正所謂求婚求得到,地點一定要選得好,求婚地點絕對幫得上忙。屋企或者酒店房太無新意? 其實,香港仲有好多戶外嘅地方,有浪漫情調,日落時段 或者星光燦爛嘅晚上更係最自然嘅場地佈置。 LOVEWEDPIN 摰愛婚享 小編精挑細選嘅3個浪漫求婚勝地:

求婚熱點一:下白泥

在下白泥一望無際的泥灘上和最愛的人欣賞迷人嘅日落,是一件非常浪漫嘅事,試想像,身邊嘅另一半,喺呢個時候正在陶醉著這美麗動人嘅sunset,然後您慢慢拎出您嘅求婚戒指,正因為折射嘅關係,金黃色嘅陽光令到戒指閃閃發亮,彷彿就將整個美景,都蘊藏喺呢隻戒指裏面,再唱多首,[夕陽無限好,今天我求婚],或者簡簡單單的說一句,Will you marry me? 都一定可以抱得美人歸。還有一件事想提醒大家,就是去之前記得一定要先睇睇天文台日落嘅時間,如果唔係去到就只會白行一趟了。

求婚地點二:尖沙咀海旁

曾列入世界三大最美嘅夜景,維多利亞港,海旁兩邊都有著燦爛嘅燈飾,每天八點正,喺呢到都會上演一場名為[幻彩詠香江]嘅燈光匯演。試想像下,喺五光十色嘅情況下,向您心儀嘅對象求婚,我相信,每一位女仕都會Say Yes。如果您想多一點驚喜,咁您可以事先預約附近有點氣氛嘅求婚餐廳,晚飯過後,便會很自然地來到海旁看看夜景。有時候您會遇到一班街頭嘅唱歌表演白者,趁著女朋友去洗手間嘅時候,和他們談一下您將會在這裏求婚,我覺得,香港人互助互愛嘅精神,必然答應您,為您們唱一兩首浪漫嘅情歌。在這個情境下,女仕們還有拒絕嘅理由?最後在美麗嘅夜景下,當然要搵埋附近嘅攝影師,幫您們拍下這動人嘅時刻啦!

求婚勝地三: 愉景灣

清新空氣、陽光海灘,仲有寰宇美食,若然喺呢個地方,計劃一個求婚活動,相信係一個非常難忘嘅美好時光。由於愉景灣大部份人都比較少去,所以不如就等小編為大家介紹一下啦。愉景灣是一個充滿異國風情的地方,所以吸引到好多外國人來這裡居住,這片小社區係位於大嶼山嘅東北邊,人煙比較稀少,當您踏入這個地方,會有一種遠離繁囂既感覺。這區有一些建築物都採用咗歐陸式嘅設計,再加上超級靚嘅白色教堂,然後漫步一下四周,或者乘坐馬車去遊覽區內嘅風光,用心感受下,猶如置身在歐洲的一片小樂土。介紹到這裡,相信前奏已經令到您身邊嘅另一半,完全投入浪漫嘅懷抱之中。接下來,當然就搵一間浪漫氣氛嘅餐廳,吃個晚飯,談一談共同嘅話題,然後就走到餐廳旁邊嘅沙灘,二人拖住手一齊行沙灘。沙灘與海本已經是一件浪漫的事,倘若您請朋友一早安排好在沙灘佈置,用LED燈怖置一個心型加上一句Marry me, 再單膝跪下,獻上您嘅戒指,女仕們一定會伸出佢隻手,接受您一生嘅承諾!

除咗以上3個地點之外,亦可以有其他選擇,例如:沙灘、草地野餐、中環摩天輪、山頂公園、電車。再花少少心思,令求婚場地變得更靚。

求婚是一件很幸福的事,一生人大概只得一次,所以不應該馬虎了事。女仕們一生最嚮往就是求婚同結婚,若然您真的愛她,就應該花點心思,在這兩個重要的時刻,讓她們感受到自己是世界上最幸福嘅女人,那就是做男人應該做的事。小編祝大家有情人終成眷屬!!!

相關文章

Whatsapp Group

B2B 新娘子 結婚準備 會員婚享專區 (只限 新娘子 )

專為新娘子而設的 WhatsApp 群組,如果你係準新人,可以一齊入Group傾!

今日飾金價

景福珠寶

$20,260
另加2%佣金
更新日期:2020-10-23
更新時間:22:00

周生生

$20,670
不設佣金
更新日期:2020-10-23
更新時間:19:00

新娘子 Bride

最新 Hair Style 分享

睇啱就Cap 低張相啦!

商戶名單

想搵結婚資訊?全港最新一站式新婚、婚禮資訊平台。專為準新人而設,為新人提供一站式求婚、結婚資訊及服務,包括求婚創意、Pre-Wedding、婚宴場地、中西式結婚禮儀、婚禮習俗、新婚化妝、婚紗晚裝、婚禮攝錄、婚禮喜帖、回禮小禮物等資訊及商戶介紹,讓新人輕鬆籌備婚禮。

影Preweddping 唔知擺咩 Pose 好?

過千張 pre-weddping pose 參考,有啱就Cap低啦!